Lezing door Louise O. Fresco “Moed en wanhoop ten tijde van Stalin, het actuele verhaal van Nicolai Vavilov”

Publicatie:

Donderdag 27 oktober 2022 om 20.00 uur
Locatie: nog te bepalen
Toegang: € 10,00.

Louise Fresco was tot 1 juli 2022 voorzitter van de Raad van Bestuur van Wageningen University & Research en hoogleraar. Daarnaast is zij columnist (NRC), schrijver en spreker. Haar meest recente boek is “De plantenjager uit Leningrad”.

De Russische botanicus Nicolai Vavilov beschermde in de Sovjettijd, met gevaar voor eigen leven, zijn unieke centrum voor zaden en gewassen. Zonder zijn werk zou honger wereldwijd nog veel breder verspreid zijn. De inzichten, de daadkracht, de moed van Vavilov inspireerden Louise Fresco, in háár levenslange strijd tegen wereldwijze voedselarmoede.

Op haar website schrijft ze:
Ik ben gepassioneerd door veel onderwerpen, in de eerste plaats natuurlijk de toekomst – en geschiedenis – van voedsel en landbouw in de wereld.

Ik ben een uitgesproken pleitbezorger voor wetenschappelijk onderzoek en innovatie, en erken het belang van het combineren van de levenswetenschappen met de geesteswetenschappen, en de essentiële rol van openbare dialogen. Ik geloof heilig in éducation permanente of life long learning: een dag zonder nieuw inzicht of feit, is een dag van armoede.

Als kennis de ene pijler van het menselijk leven is, is kunst de andere. Ik ben een echte liefhebber van klassieke muziek en opera, theater en beeldende kunst in hun vele vormen. En natuurlijk literatuur, fictie en non-fictie – een dagelijkse behoefte (zoals schrijven).

Ik ben gedurende mijn hele carrière gezegend met de kans om naar zo’n 90 landen te reizen, een enorme diversiteit aan landschappen en culturen te ervaren en geweldige mensen te ontmoeten. Mijn 15 jaar bij de VN en nog veel meer in multilaterale programma’s hebben mijn begrip gevormd van hoe wij mensen veranderen, maar ook hoe we ons aanpassen aan de dynamiek van onze planeet.

Ik ben er vast van overtuigd dat we gezamenlijk vooruitgang boeken door te leren en onze fouten te corrigeren. Ondanks de ernst van de uitdaging waarvoor we staan, blijf ik optimistisch over toekomstige vooruitgang op het gebied van voedsel, landbouw, wetenschap, welzijn en rechtvaardigheid.

In haar biografie treffen we een reeks van internationale activiteiten en eerbewijzen aan. Wij verwachten u zondermeer een boeiende avond aan te kunnen bieden in samenwerking met Bruna Boekhandel in Vorden.

Kaarten voor de lezing kunt u reserveren door € 10,00 per kaartje over te maken op rekening nr NL80RABO 01426 68 931 t.n.v. Cultuurfonds Vorden o.v.v. lezing 27 oktober ‘22. De bestelde kaarten liggen dan bij de entree op naam voor u klaar.

Vanaf 1 oktober ’22 zijn de kaarten ook te koop bij Bruna Boekhandel Vorden.

Pianoconcert Matthieu Idmtal

Publicatie:

Zondag 25 september 2022 om 15.00 uur
Locatie: Westerholtzaal van Kasteel Hackfort (Baakseweg 8 te Vorden).
Toegang: € 25,00 p.p.

Matthieu Idmtal bewaart goede herinneringen aan zijn optredens
in Vorden. En hij is niet de enige. Ook wij kijken terug op een succesvol concert laatstelijk in 2019. In de gesprekken met ons publiek valt zijn naam ook regelmatig.

Matthieu Idmtal (1988) is een gevestigde naam op nationale en internationale podia. Pers en publiek prijzen zijn muzikale persoonlijkheid en zijn uiterst gevoelige interpretaties. Hij is een toonaangevende vertolker van de muziek van Alexander Scriabin (zijn 1e solo cd is hieraan gewijd en kreeg meteen een *****recensie).

In “Coronatijd” heeft Matthieu zijn aandacht gericht op de opname van een 2de solo cd. Deze cd is geheel gewijd aan Edvard Grieg. 

In overleg met Matthieu hebben we gekozen voor het volgende programma:
Voor de pauze speelt hij verschillende werken van Edvard Grieg, waaronder een pianosonate en de Peer Gynt Suite.
Na de pauze staan Kinderszenen van Schumann, Impromptu van Chopin en Soirée de Vienne van Strauss/Grunfeld geprogrammeerd.


Kaarten voor dit concert kunt u reserveren door € 25,00 per kaartje over te maken op rekening:  NL80RABO 01426 68 931 t.n.v. Cultuurfonds Vorden o.v.v. de concertdatum. De bestelde kaarten liggen dan bij de entree op naam voor u klaar.

De ruimte in de Westerholtzaal is beperkt en vol=vol.
Matthieu is erg populair, reden waarom we u aanraden vroegtijdig kaarten te bestellen om teleurstelling te voorkomen.

Meer weten: Ga naar: www.matthieu-idmtal.com

Na afloop
Na afloop van het concert kunt u desgewenst genieten van een diner in het koetshuis van de Keuken van Hackfort. Wij adviseren u tijdig een tafel te reserveren bij hen omdat er een beperkt aantal tafels beschikbaar is.

Gerda Schoo Koninklijk Onderscheiden

Publicatie:

Het bestuur van Cultuurfonds Vorden feliciteert Gerda Schoo van harte met het ontvangen van een Koninklijke Onderscheiding.

Zij heeft de onderscheiding “lid in de orde van Oranje Nassau” ontvangen.

De aanvraag voor de onderscheiding is door verschillende organisaties ondersteund voor het vele vrijwilligerswerk dat Gerda in de afgelopen jaren heeft verricht. Voor de Rotary, 4xV commissie feestelijkheden na de herinrichting van Vorden, commissie t.b.v. de heropening van de Hervormde Kerk na de restauratie van orgel en kerkramen, Vordens Tennispark en Cultuurfonds Vorden heeft ze veel betekend.

Gerda was in 2008 samen met o.a. Wim Polman oprichter van Cultuurfonds Vorden en heeft tot 1 januari 2021 het secretariaat gerund.

De onderscheiding is op 26 april 2022 uitgereikt tijdens de “lintjesregen” in het Gemeentehuis van Bronckhorst.

Concert Duo Delta Scuti

Publicatie:

Zondag 12 juni 2022, 15.00 uur Dorpskerk in Vorden.
Bekijk ook als evenement: <KLIK HIER>

Duo Delta Scuti is een energiek duo en bestaat uit Mateo Viscarra Wilde (piano) en GemmaSmit (cello). Hun ontmoeting in 2019 was de start van een oprechte vriendschap en een sterke muzikale band.

Mateo Viscarra Wilde (2000, Bolivia) begon zijn pianostudie in 2006 aan de Gnesin School in Rusland bij Ella Mihaylovna Koperina. Daarna studeerde hij bij Irina Efanova in Bolivia, en een jaar bij Slava Poprugin in Den Haag. Ook volgde hij in 2013 masterclasses bij Alexander Moutouzkine in New York. Momenteel studeert hij aan het conservatorium in Zwolle bij Frank van de Laar.

Gemma Smit (2000, Nederland) begon op haar 7e met haar cellostudie. Vanaf 2016 nam ze deel aan het strijkersensemble ‘Fancy Fiddlers’ als aanvoerder, onder leiding van Coosje Wijzenbeek in Amsterdam. Daarbij volgde ze masterclasses van Charles Watt en Monique Bartels. In 2018 studeerde ze een jaar bij Maarten Mostert in Amsterdam. Nu studeert ze bij Karlien Bartels aan het conservatorium in Zwolle.

Mateo en Gemma vonden elkaar in de gemeenschappelijke liefde voor kamermuziek en de romantiek, en dit legde de basis voor het ontstaan van Duo Delta Scuti. Sindsdien spelen ze graag muziek van verschillende stijlen en geven ze concerten met een divers programma, met onder meer stukken van Bruch, Schumann, Grieg en Bloch. Ze gaven onder andere concerten op het stadsfestival in Zwolle, in het Wilminktheater in Enschede, en namen deel aan masterclasses van het Bennewitz kwartet & Harry-Imre Dijkstra. Ook speelden ze op het Gelre kamermuziek concours.

De puurheid in het musiceren die ze beiden delen is voelbaar en maakt hun samenspel uniek.

Kaarten.
– De kaarten voor dit concert zijn vanaf 18 mei 2022 te koop bij Bruna in Vorden.
– Ook kunt u kaarten reserveren door € 17,50 per kaartje* over te maken op rekening nummer NL 80 RABO 01426.68.931 t.n.v. Cultuurfonds Vorden o.v.v. de concertdatum. De bestelde kaarten liggen dan bij de entree op naam voor u klaar.

Donateurs van Cultuurfonds Vorden hebben gratis toegang als zij de jaardonatie 2022 reeds betaald hebben.

We begroeten u graag op 12 juni a.s.

Lezing “afgebroken mogelijkheden” door Jaap Nijstad (geannuleerd).

Publicatie:

“Wegens omstandigheden gaat de lezing “afgebroken mogelijkheden” op zondag 27 maart helaas niet door.”

Jaap Nijstad houdt op zondag 27 maart om 16.00 uur een lezing getiteld “Afgebroken mogelijkheden”, in de Wildenborchse Kapel.

Britse piloot, John Mungo-Park, DFC&Bar, (1918 – 1941). Pastel uit 1940 door Eric Henri Kennington.
Zelfportret Leo Kok (1923 – 1945) getekend in Westerbork

Bij alle verschrikkingen die een oorlog met zich meebrengt behoort het in de knop afbreken van de levens van jonge mensen tot het meest afschuwelijke. Jonge mensen met verwachtingen en eigen talenten en de hoop daar in het leven iets moois, ja zelfs iets betekenisvols, van te kunnen maken. De Tweede Wereldoorlog verschilt in dit opzicht helaas niet van welke andere oorlog dan ook. Jonge militairen sneuvelen, verzetsmensen vinden de dood voor het vuurpeloton en joodse kunstenaars gaan ten onder in de holocaust. Wat er rest van hun bestaan is vaak schamel, maar zeker niet niks. Oorlogsvliegers werden bijvoorbeeld geportretteerd, verzetsmensen schreven prachtige teksten in de cel en in de kampen werd nog getekend. De lezing gaat in op een aantal van deze uitingen die getuigen van een leven in oorlogstijd.

Een hommage, opdat wij niet vergeten.

Praktische informatie
De lezing is voor iedereen toegankelijk.
Toegangskaarten à € 12,50 zijn verkrijgbaar bij Bruna Boekhandel in Vorden.
Voor Donateurs van Cultuurfonds Vorden is de prijs € 10 per toegangskaart.
Ook kan men kaarten reserveren door € 12,50 per kaartje over te maken op rekening nummer NL 80 RABO 01426.68.931 t.n.v. Cultuurfonds Vorden o.v.v. de datum van de lezing. De bestelde kaarten liggen dan bij de entree op naam klaar.