Lezing door Louise O. Fresco “Moed en wanhoop ten tijde van Stalin, het actuele verhaal van Nicolai Vavilov”

Louise Fresco was tot 1 juli 2022 voorzitter van de Raad van Bestuur van Wageningen University & Research en hoogleraar. Daarnaast is zij columnist (NRC), schrijver en spreker. Haar meest recente boek is “De plantenjager uit Leningrad”.

De Russische botanicus Nicolai Vavilov beschermde in de Sovjettijd, met gevaar voor eigen leven, zijn unieke centrum voor zaden en gewassen. Zonder zijn werk zou honger wereldwijd nog veel breder verspreid zijn. De inzichten, de daadkracht, de moed van Vavilov inspireerden Louise Fresco, in háár levenslange strijd tegen wereldwijde voedselarmoede.

Op haar website schrijft ze:
Ik ben gepassioneerd door veel onderwerpen, in de eerste plaats natuurlijk de toekomst – en geschiedenis – van voedsel en landbouw in de wereld.

Ik ben een uitgesproken pleitbezorger voor wetenschappelijk onderzoek en innovatie, en erken het belang van het combineren van de levenswetenschappen met de geesteswetenschappen, en de essentiële rol van openbare dialogen. Ik geloof heilig in éducation permanente of life long learning: een dag zonder nieuw inzicht of feit, is een dag van armoede.

Als kennis de ene pijler van het menselijk leven is, is kunst de andere. Ik ben een echte liefhebber van klassieke muziek en opera, theater en beeldende kunst in hun vele vormen. En natuurlijk literatuur, fictie en non-fictie – een dagelijkse behoefte (zoals schrijven).

Ik ben gedurende mijn hele carrière gezegend met de kans om naar zo’n 90 landen te reizen, een enorme diversiteit aan landschappen en culturen te ervaren en geweldige mensen te ontmoeten. Mijn 15 jaar bij de VN en nog veel meer in multilaterale programma’s hebben mijn begrip gevormd van hoe wij mensen veranderen, maar ook hoe we ons aanpassen aan de dynamiek van onze planeet.

Ik ben er vast van overtuigd dat we gezamenlijk vooruitgang boeken door te leren en onze fouten te corrigeren. Ondanks de ernst van de uitdaging waarvoor we staan, blijf ik optimistisch over toekomstige vooruitgang op het gebied van voedsel, landbouw, wetenschap, welzijn en rechtvaardigheid.

In haar biografie treffen we een reeks van internationale activiteiten en eerbewijzen aan. Wij verwachten u zondermeer een boeiende avond aan te kunnen bieden in samenwerking met Bruna Boekhandel in Vorden.

Kaarten voor de lezing kunt u reserveren door € 10,00 per kaartje over te maken op rekening nr NL80RABO 01426 68 931 t.n.v. Cultuurfonds Vorden o.v.v. lezing 27 oktober ‘22. De bestelde kaarten liggen dan bij de entree op naam voor u klaar.

Deze lezing wordt in nauwe samenwerking met Bruna Boekhandel in Vorden georganiseerd.

Vanaf 1 oktober ’22 zijn de kaarten ook te koop bij Bruna Boekhandel Vorden.

Bezoek de website van Louise: KLIK HIER